Kirjallisuustapahtuma

 

Miksi luemme satavuotiaasta Suomesta?

 

Vonteenin Valssin perinteinen kirjallinen iltapäivä järjestetään jo seitsemännen kerran sunnuntaina 2. heinäkuuta eli kesätapahtuman päätöspäivänä. Tilaisuus järjestetään Sippolan hovissa klo 12-14.

Ohjelman on koonnut ja emäntänä toimii toimittaja, kirjailija Suvi Ahola.

Esiintyjiksi saapuvat tänä vuonna kirjailijat Venla Hiidensalo ja Sirpa Kähkönen sekä runoilija ja kääntäjä Suvi Valli.

Hiidensalo ja Kähkönen ovat käsitelleet teoksissaan paljon Suomen historiaa ja myös itsenäistymisen aikaa, 1900-luvun alkua.

Valli on puolestaan suomentanut saksalaisen, Sippolassakin patikoineen saksalaiskirjailija Johann Gottfried Seumen matkakirjan Kesä 1805, jossa hän havainnoi Suomea ennen kuin siitä tuli valtio, sekä Venäjän että Ruotsin hallinnon alla.

Venla Hiidensalon (s. 1975) esikoisromaani Mediahuora (2012) käsitteli julkisuuden kirjoittamattomia lakeja, toinen teos Karhunpesä (2014) puolestaan kansalaissodan ajoista nykypäivään jatkuvaa vaikenemisen ketjua perheessä.

Karhunpesä-romaanin yksi keskushenkilö perustuu Hiidensalon isoisän äitiin Ida Unholaan, jonka kautta kirjailijalla on sukusiteitä myös Sippolaan.

Hiidensalon viimeisin romaani Sinun tähtesi (2017) kertoo kuvataiteilija Albert Edelfeltistä (1854-1905), hänen elämästään ja suhteestaan Suomen taiteen kultakauteen ja sen kansallisiin päämääriin.

Hiidensalo on toiminut kirjallisuus- ja mediakriitikkona, kolumnistina ja vapaana toimittajana vuodesta 1997. Koulutukseltaan Hiidensalo on valtiotieteiden maisteri.

Sirpa Kähkönen (s. 1964) on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija ja kolumnisti. Kähkösen teoksissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.

Kähkönen on julkaissut kymmenen romaania, joista kolme Finlandia-palkintoehdokkaita, kolme tietoteosta, joista yksi Tieto-Finlandia-ehdokkaana, ja kolme näytelmää. Kähkönen on kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja.

Kähkösen tuotannosta suuren osan on muodostanut hänen lapsuudenkaupunkiinsa sijoittunut Kuopio-romaanisarja, jossa on jo seitsemän osaa. Viimeisin, Tankkien kesä (2016), kertoi kuopiolaisista kesällä 1968, Prahan miehityksen päivinä.

Suvi Valli (s. 1977) on runoilija ja kääntäjä, joka vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Anjalankoskella ja kävi koulua Sippolassa.

Hän on julkaissut kaksi runokokoelmaa, ja kolmas ilmestyy elokuussa 2017. Saksalaisen, Sippolassa vuonna 1805 vierailleen Johann Gottfried Seumen matkakirjan käännös Kesä 1805 (Mein Sommer 1805) ilmestyy vuonna 2018. J.G. Seumen hahmo esiintyi jo Vallin esikoisteoksessa, johon sisältyi myös katkelmia Seumen matkakuvauksesta.

Valli asuu nykyään Jyväskylässä ja toimii Keski-Suomen Kirjailijat ry:n varapuheenjohtajana.