Kokonaisuudessaan

Historiikki vuodesta 1991 eteenpäin

Vonteenin Valssin alkaminen oli yhteensattumien tulosta. Vuoden 1990 kesällä Kymenläänin Kirjailijayhdistys Paltta järjesti ensimmäisen kansainvälisen Paltta-Baltto tapahtuman Sippolassa. Myös paikkakunnan asukkaat osallistuivat siihen monien oheistapahtumien kautta.

Moni halusi Sippolan kylätorin, kotiseutujuhlan ja Osuma Pupin jokakesäiseksi. Samoihin aikoihin joissakin keskusteluissa arvosteltiin Sippolan ja koko Kymenlaakson musiikkielämän köyhyyttä. Kolmanneksi v 1989 perustettu Sippolan seudun kylätoimikunta oli etsinyt mahdollisuuksia vahvistaa Sippolan positiivista kuvaa.

Asiat loksahtavat kohdalleen kun päätettiin järjestetään Paltta-Baltto -vuosien välikesinä musiikkitapahtuma. Toimikunnan kolmannessa kokouksessa 8.1.1991 sovittiin, että tapahtuman nimeksi tulee Vonteenin Valssi. Itse itsensä muodostaneen toimikunnan kokoonpanoksi vakiintui Jorma Sorsa pj, Kirsti Siraste vpj, Tapani Arvola musiikkiasiantuntija ja Matti Paakala sihteeri.

Vuoden 1991 Vonteenin Valssissa Sippolan Hovissa oli konsertti kolmena iltana ja Sippolan kirkossa esitettiin Sippumessu. Lisäksi oli mm. Leena Pousin taidenäyttely, Anjalankosken kaupungin vastaanotto ja Paasikiviseuran tilaisuus. Alkuinnoissa järjestettiin vielä vuoden 1992 aikana sävellyskilpailu. Neljästätoista kilpailijasta voittajaksi tuli Seppo Rehnströmin Vonteenin Valssi.

Tältä pohjalta järjestettiin Paltta-Balttojen välivuosina Vonteenin Valssi v 1993 ja 1995. Jorma Sorsan kuoleman jälkeen puheenjohtajana oli Veino Vakkari. Alusta asti Vonteenin Valssi on organisoitu niin, että oheistapahtumien järjestäjinä on iso verkosto erilaisia vetäjiä ja talkoolaisia.

Vuosina 1996 – 2002 järjestettiin Kari Räntilän johdolla seitsemän Vonteenin Valssia peräkkäin. Taustajärjestäjänä oli Sippolan kotiseutuyhdistyksestä muodostettu Koti-Sippola ry. Sippolan lisäksi konsertteja oli myös Inkeroisissa ja Myllykoskella. Ajalta muistuu monien huipputapahtumien joukosta esim. Jaakko Ryhäsen konsertti täydessä Sippolan kirkossa.

Vuonna 2003 ja 2004 Koti-Sippola ry:n alaiseen Vonteenin Valssi -toimikuntaan ovat kuuluneet Sanna Ukkola, kuvataide, tiedotus ja mm. tukihakemukset; Pasi Porvari musiikki; Svetlana Happo mm. Venäjän yhteydet; Jarkko Tani mm. järjestöyhteydet; Outi Syrjälä mm. lasten tapahtumat ja Matti Paakala mm. tilinpito ja toimistopalvelut. Tapahtumat keskittyivät Sippolan seudulle.

Vuoden 2004 tapaus oli Rajaton-yhtyeen konsertti ja 940 kuulijaa Sippolan kirkossa. Sippolan kylätorilla oli 74 osastoa ja yleisöä arviolta 1.500 henkeä. Hirvelän lavatansseissa kävijöitä oli monta sataa. Menestys oli myös erillisen työryhmän järjestämät lasten tapahtumat: kolme työpajaa, Nukketeatteri Rooma ja Tohtori Orff & Herra Dalcrozen konsertti.

Kansainvälisyyttä edusti Anna Mozgolovan öinen valssi -taidenäyttely. Kuolan niemimaalta tullut Zabavushka yhtye esiintyi kylätorilla, Kokkomäen yössä ja Liikkalassa vietetyssä kotiseutujuhlassa. Virosta oli Seprahankkeiden puitteissa kymmenen käsityöläistä myymässä tuotteitaan kylätorilla. Kaikki ulkomaalaiset olivat perhemajoituksessa.

Vuosittain ohjelmaan ovat kuuluneet lähes joka kerta konserttien ja taidenäyttelyiden lisäksi kylätori, kotiseutujuhla, Hirvelän lavatanssit, kaupungin vastaanotto, Paasikiviseuran luento ja ekumeeninen tilaisuus. Monien haikeasti muistelema Osuma Pup jäi v 2004 pois.

Vuoden 2005 Vonteenin Valssi -tapahtuman järjestelyihin ovat Pasi Porvarin ja Outi Syrjälän tilalle tulleet Koti-Sippolan puheenjohtaja Johanna Karppinen ja musiikkiasiantuntijaksi kesä-Sippolalainen Raimo Laine.

Vuonna 2006 Kymenlaaksolaisen Veikko Lavin kuolemasta oli tullut kuluneeksi 10 vuotta. Vonteenin Valssin ensimmäinen konsertti pidettiin Sippolan Hovissa V. Lavin muistoksi. Illan esiintyjiä olivat Lavin kanssa monia lavoja kiertänyt Pertti Husu, Harri Saksala, Yrjänä Sauros ja Marko Puro. Alun perin Sippolan kirkkoon piti tulla esiintyjäksi Tapani Kansa, joka kuitenkin perui esiintymisensä viime hetkellä. T. Kansan tilalle saatiin Eino Gröhn, joka yhdessä Asta ja Mika Siekkisen kanssa tarjosi kuulijoille lämminhenkisen konsertin tuttujen hengellisten laulujen parissa. Aurinkoisena lauantaiaamuna oli Orijärven uudella laiturille katettu aamukahvit, jota yleisö sai nauttia haitarimusiikin kera. Martat tarjosivat aamukahvit ja musiikista vastasi nuori lupaus Jarl Johan Hede. Lastentapahtumassa kuulimme perinteisiä, tuttuja lastenlauluja, joita esitti Reetta Ristimäki säestäjänään Jiri Kuronen. Sunnuntain Jumalanpalveluksen musiikista vastasi Helanderin perhe, sello, viulu ja flyygelisoitollaan.

vonteeni

Vuonna 2007 Sippolan hovissa konsertoi Siiri Nordin yhtyeineen. Yhtyeeseen kuuluivat Siiri Nordinin lisäksi Reino Nordin ja Mitja Tuurala. Ohjelmisto koostui jazz-soul-vaikutteisesta musiikista. Tapahtumaan Siiri Nordinin yhdisti paikkakunnalla asuva iso-setä Teuvo Kanervo. Teuvon sisar, Siirin isoäiti, Outi Heiskanen oli mukana Vonteenin Valssi tapahtumassa kuvataiteilijana. Sippolan kirkossa konsertoivat taitavat nuoret muusikot Tiina Sinnemäki, Rytis Ambrazieus, Katri Rehnström ja Seppo Rehnström. He esittivät laajan kirjon klassista musiikkia musikaalisävelmistä hengelliseen musiikkiin. Seppo Rehnström on kotoisin Anjalankoskelta ja on ollut osallisena vuosien varrella niin Vonteenin Valssi-tapahtumassa kuin muussakin paikallisessa musiikkielämässä. Lastentapahtumaan kuului taikurivierailu kylätorilla. Kouvolalainen taikuri J.P. Pirinen hauskutti yleisöä kaupankäynnin lomassa. Seuraavan päivän lastentapahtumassa esiintyi palkittu pietarilainen nukketeatteri-ryhmä Kukolnyi Format. Esityksessään ”Robbin the Bobbin ” yleisö sai sukeltaa vanhojen lastenlorujen maailmaan. Korkeatasoinen esitys valloitti katsojansa.