Historiikki

Vonteenin Valssin alkaminen oli yhteensattumien tulosta.

Kirjailijayhdistys Paltan järjesti 1990 kansainvälisen Paltta-Baltto tapahtuman Sippolassa. Tämän jälkeen nousi pian ajatus, että joka toinen vuosi järjestettävän tapahtuman välivuosillekin halutaan tapahtumia. Tätä varten muodostui toimikunta, joka päätti tammikuussa 1991, että järjestettävän musiikkitapahtuman nimeksi tulee Vonteenin Valssi.

1991 järjestettiin konsertit kolmena iltana sekä Sippumessu Sippolan kirkossa. Alusta alkaen mukana oli myös monikulttuurisuus Leena Pusin taidenäyttelyn muodossa, lisäksi ohjelmaan kuului mm. Anjalankosken kaupungin vastaanotto sekä Paasikiviseuran tilaisuus. Alkuinnoissa järjestettiin vielä vuoden 1992 aikana Vonteenin Valssin sävellyskilpailu, jonka voitti Seppo Rehnström.

Tältä pohjalta järjestettiin Paltta-Balttojen välivuosina Vonteenin Valssi v 1993 ja 1995. Vuonna 1996 siirryttiin jokavuotisten Vonteenin Valssien perinteeseen, taustajärjestäjänä Sippolan kotiseutuyhdistyksestä muodostettu Koti-Sippola ry. Sippolan lisäksi konsertteja oli myös Inkeroisissa ja Myllykoskella. Ajalta muistuu monien huipputapahtumien joukosta esim. Jaakko Ryhäsen konsertti täydessä Sippolan kirkossa.

Vuonna 2003 keskityttiin jälleen järjestämään tapahtumaa lähinnä Sippolan ympäristössä. Tältä ajalta on konserrtiapaus jota moni edelleenkin muistelee tapahtuman yleisöennätyksenä, kun Rajaton-yhtye veti 2004 Sippolan kirkon täyteen kuulijoita. Konsertissa oli 940 kuuntelijaa. Haikeampi muisto samasta vuodesta on Osuma-pubin jääminen pois.

Vuoden 2007 Vonteenin Valssin jälkeen tuntui järjestäjien takki sen verran tyhjältä että ryhmä mietti tapahtuman tulevaisuutta. Lopulta päädyttiin siihen, että tapahtuma tullaan järjestämään joka toinen vuosi, ja niin 2008 oli 13 vuoden jälkeen välivuosi. Tästä eteenpäin ollaan pitäydytty joka toisen vuoden järjestelmässä, ja niinpä vuoden 2013 tapahtuma on järjestyksessään kahdeksastoista.

Nykyiseen muotoonsa Vonteenin Valssi on hioutunut vuosien mittaan, ja niinpä monet osaavatkin odottaa tiettyjä tapahtumia tiettyyn aikaan. Vuoden 2013 muutos on Kinovonteenin tiputtaminen pois ohjelmistosta; liekö kyseessä ajankohta vai mikä, mutta elokuvatapahtuma ei oikein löytänyt yleisöään. Kuitenkin, kokonaisuutena tapahtuma näyttää ottaneen paikkansa Sippolan kesässä ja on odotettu ja kaivattu tuulahdus kylällä.